sjkblog

Flyga till Prag utan pass

Posted on 07 Oct 2013.

I onsdags for jag och tre gamla gymnasiekompisar till Prag för att fira att vi känt varandra i tio år. Ett par veckor innan avresa upptäckte jag att mitt pass gått ut, och istället för att skaffa ett nytt tänkte jag att körkortet borde räcka som identifikation inom schengen. En snabb internetsökning ledde mig till en lista på länder man kan resa till utan pass på Svenska dagbladets hemsida. Där fanns Tjeckien listat. Toppen! En till sökning visade att det skulle gå bra att flyga dit utan pass, förutsatt att jag har ett nationellt id-kort, och det måste väl ändå körkortet vara?

Nej, tyvärr räknas inte körkortet som ett nationellt id-kort. Detta fick jag lära mig vid incheckningsdisken på Arlanda, och råddes att ta bussen till tull- och polishuset för att snabbt som fan skaffa ett temporärt pass. Det blev en aning nervöst, men bussarna gick ofta och förfarandet hos polisen gick smidigt. Tjänstemannen där berättade att körkort oftast gick bra, men att Czech Airlines av någon anledning kräver nationellt id-kort. Tjugo minuter senare gick jag åter mot bussen med ett rosa pass med fem dagars giltighetstid och 980 kronor mindre i fickan. Tack då.

Mer information om skillnaden mellan pass och nationellt id-kort finns på polisens hemsida.

blog comments powered by Disqus