Bli kung på läkemedelsberäkning

Det är snart dags för ytterligare en tenta i läkemedelsberäkning. Trots fem avklarade terminer på sjuksköterskeprogrammet är en del något spända inför tentan. Det handlar om en ganska enkel examination, men inget får gå fel. Om ett komma hamnar fel eller µg förväxlas med mg blir det katastrof. Precis som det skulle bli i verkliga livet. Du behöver inte vara lugn.

Det handlar om grundskolematematik, men eftersom merparten av Sveriges vuxna befolkning inte använt grundskolematematik sedan, tja, grundskolan, kan en liten uppfräschning av matteminnet vara på sin plats. Leta rätt på övningstalen som högskolan tillhandahåller. Gör vartenda ett av dem. Och gör dem ordentligt, med papper och penna. Om du vet med dig att du tenderar att slarva med matten kan du Googla efter fler övningstal. Ett annat tips är att skaffa boken Läkemedelsberäkning av Anna-Maria Björkman. Den innehåller massvis med övningstal samt information om hur man löser dem, och finns på bibblan.

Repetera uppställning av division och multiplikation! Kolla in den här glada göteborgaren som demonstrerar liggande stolen, till exempel. Efteråt kan du belöna dig med ett klipp som handlar om katter i vatten. Förmodligen får du använda miniräknare på tentan, men för vissa (t.ex mig själv) hjälper det att göra uträkningen själv – det är då lättare att få en känsla för huruvida uträkningen känns rimlig eller om något gått galet.

Här kommer några tips inför tentan:

  1. Räkna hela tentan på ett kladdpapper. Lägg sedan bort kladdpappret och räkna om tentan på svarspappret. Jämför nu de båda. Fick du samma resultat? Bra, lämna in.
  2. Var mycket noga med vilken enhet svaret ska ges. Ifall gram efterfrågas ska du svara i gram. Ifall du istället svarar i milligram, kulör, timmar eller minuter riskerar du att bli kuggad!
  3. Gör tydliga uträkningar. Arbeta med attityden att examinatorn är dum. Eller nej, gör inte det, men var övertydlig. Avsluta varje tal med Svar: följt av svaret.
  4. Stryk under det i frågan som är relevant för lösningen. Förmodligen kommer frågetexten innehålla information om patientens ålder, längd, sjukdomstillstånd, allergier, favoritfärg med mera även om uppgiften bara går ut på att ta reda på hur många mg verksam substans någon injektionsvätska har. Det är bara att sålla.

Här nedan har jag räknat och kommenterat ett gäng övningsuppgifter som jag fick på RKH-mejlen av Marie Backman. Lägger upp dem ifall någon skulle råka vara betjänt av’et. Det handlar bland annat om:

  • Hur många tabletter motsvarar…
  • Hur mycket verksam substans får patienten om…
  • Hur många mg/ml är X procent av …
  • Tidsåtgång för infusioner
  • Dropptakt
  • Spädningar

Ifall du behöver hjälp med något tal eller ifall du hittat något fel någonstans är det fritt fram att kommentera detta blogginlägg. Det går också bra att mejla mig.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *